Včelí chlieb resp. perga (niekedy označovaný ako pokrm Bohov) je jedinečný produkt, ktorý nemožno synteticky vyrobiť v laboratóriu. Vyrobiť ho dokážu iba včely vo vnútri úľa.
Je bohatý na vitamíny, minerály, aminokyseliny, antibiotiká, stopové prvky, enzýmy a mnoho ďalších výživných prvkov.
Ako včely vyrábajú včelí chlieb vo včelích plástoch?
Včelí chlieb je kombináciou medu, peľu a mliečnych fermentov. Najprv včely pozbierajú peľ a odnesú ho do úľa. Tu ho včely robotnice zmiešajú s malým množstvom medu a rôznych enzýmov.
Ďalej sa peľ vkladá do včelieho plástu, kde sa vplyvom mikrobiálnej flóry, vlhkosti v úli a požadovanej teploty dostane do štádia fermentácie. V tomto štádiu prechádza peľ sériou biochemických transformácií. Po troch mesiacoch kvasenia sa peľ zmení na včelí chlieb.
Benefity včelieho chleba
Včelí chlieb prináša vďaka svojim neuveriteľným vlastnostiam mnoho benefitov pre naše zdravie. V zložení včelieho chleba nájdeme množstvo vitamínov (B, A, C, E, K), ale aj enzýmy a minerály, medzi ktoré patrí horčík, vápnik, železo, selén, sodík, zinok, draslík a fosfor.
Včelí chlieb obsahuje aj kyselinu mliečnu a esenciálne aminokyseliny. Kyselina mliečna a antibiotické vlastnosti včelieho chleba umožňujú jeho skladovanie pri izbovej teplote. Pri starostlivom udržiavaní v správnych podmienkach nestratí nič zo svojich prospešných vlastností. Vďaka kyslosti včelieho chleba je pre náš organizmus veľmi ľahko konzumovateľný a stráviteľný.
Včelí peľ
Včelí peľ je zmes kvetného peľu, nektáru, enzýmov, medu, vosku a sekrétu včiel. Včely zbierajú peľ z rastlín a transportujú ho do úľa, kde sa skladuje a používa ako potrava pre celú kolóniu. Včelí peľ by sa nemal zamieňať s inými včelími produktmi, ako je med, materská kašička alebo propolis. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o včelom pele, prečítajte si naše články: Včelí peľ, áno či nie? alebo článok včelí peľ - praktické rady.
Nutričné hodnoty peľu
Jedna polievková lyžica včelieho peľu obsahuje:
- 16 kalórií
- 0,24 gramu tuku
- 1,2 gramu bielkovín
- 2,18 gramov sacharidov
- 250 druhov živín vrátane vitamínov a flavonoidov
Peľ obsahuje v priemere 22,7 % bielkovín vrátane 10,4 % esenciálnych aminokyselín, ako sú metionín, lyzín, treonín, histidín, leucín, izoleucín, valín, fenylalanín a tryptofán.
Z lipidov, ktoré sú v peli prítomné v množstve asi 5,1 %, je potrebné spomenúť predovšetkým esenciálne mastné kyseliny. Ďalšiu skupinu tvoria fenolové zlúčeniny, ktoré dosahujú priemerne 1,6 %. Tu patria flavonoidy, leukotriény, katechíny a fenolové kyseliny.
Môžete ho pridať do potravín, ako sú jogurty, ovsené vločky alebo smoothie.
Rozdiel medzi peľom a včelím chlebom
Z výživového aj terapeutického hľadiska je včelí chlieb jednoznačne lepší ako včelí peľ. Za zmienku stojí, že terapeutická sila včelieho chleba je trikrát vyššia, ako je to pri peli.
Nie je však možné konzumovať včelí chlieb v nadmernom množstve - ani tak nie preto, že by to bolo pre nás škodlivé, ale preto, že by toto nadmerné používanie škodilo včelám. Nezabúdajme, že včelí chlieb je koniec-koncov nenahraditeľnou potravou včiel.